Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájezdy skokově zdraží, na vině je nový zákon, varuje asociace

Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Asociace cestovních kanceláří kritizuje vládní novelu, která zřizuje takzvaný garanční fond na ochranu spotřebitelů v případě krachu cestovní kanceláře. Norma prý ovšem povede ke skokovému zdražení zájezdů.

Lidé by podle novely měli dostat zpět celou zaplacenou částku za zájezd a zajištěna má být i případná repatriace ze zahraničí.

České CK musejí být podle zákona pojištěné pro případ úpadku. Garanční fond má být další nadstavbou tohoto zajištění. Cestovní kanceláře do něj mají přispívat podle návrhu zákona až 0,25 procenta obratu ročně.

"V žádném jiném podnikatelském odvětví není klient chráněn tak, jako právě v cestovním ruchu. Snaha o prosazení garančního fondu do zákona vyvolává dojem, že stát nevěří podnikatelům v cestovním ruchu v jejich dodržování zákonných povinností," uvedl předseda asociace Vladimír Dolejš. Pojišťovny zřízení garančního fondu naopak podporují.

Služeb cestovních kanceláří využívá v ČR při svých cestách do zahraničí průměrně třetina cestujících, což je spolu s Rakouskem nejvyšší podíl v Evropě. U vícedenních zahraničních dovolených je tento podíl ještě vyšší, a to 39 procent. ČR byla v Evropě v roce 2014 zemí s nejvyšším počtem cestovních kanceláří na obyvatele - působilo tu zhruba 40 CK na 100.000 obyvatel - registrovaných bylo 904 cestovních kanceláří a 3377 cestovních agentur.

Témata:  cestovní kanceláře zájezdy dovolená

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.