Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobce chce pro exšéfa OP Prostějov vězení

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Prostějov - Žalobce žádá pro bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého tři roky ve věznici s dozorem, peněžitý trest dva miliony korun a čtyřletý zákaz činnosti navrhl. Údajně se prokázalo, že vědomě zvýhodňoval svou rodinu, škodu vyčíslil na více než deset milionů korun. Naopak obhajoba požaduje osvobození klienta.

Tuhý je obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli pronájmu prodejen v Plumlovské a Žeranovské ulici v Prostějově v letech 2004 až 2008, které vedla jeho dcera a zeť. Uzavřeno s nimi bylo nájemné ve výši deset procent z dosaženého obratu.

Podle žalobce Jaroslava Miklendy tato smlouva neodpovídala obvyklé praxi a byla pro akciovou společnost ekonomicky nevýhodná. Firmu, která kdysi patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů, údajně připravil tento krok o 10,618 milionu korun.

Tuhý svou vinu po celou dobu procesu popíral. Tvrdil, že obratové nájemné firmu nepoškodilo. Podle jeho obhájce Tomáše Vymazala nebyl naplněn trestný čin.

Trestní stíhání Tuhého nejprve prostějovský soud loni v květnu při předběžném projednání obžaloby zastavil s tím, že nebyl spáchán trestný čin. Krajský soud mu však na základě odvolání žalobce kauzu vrátil. Soud v případu nyní rozhodne po druhém jednání.

Témata:  František Tuhý OP Prostějov soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy