Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ exšéfa OP Prostějov pokračuje, žalobce podal odvolání proti zprošťujícímu verdiktu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Prostějov - Případ bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého, kterého prostějovský soud v březnu zprostil obžaloby v kauze údajně nevýhodných pronájmů podnikových prodejen své rodině, nekončí. Státní zástupce Jaroslav Miklenda podal odvolání. Nesouhlasí se závěry soudu, že nešlo o trestný čin. Kauzou se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

"Rozhodnutí soudu jsem obdržel, odvolání jsem již podal, ještě jej však budu doplňovat. S odůvodněním rozhodnutí soudu nesouhlasím, bližší důvody uvedu v písemném odvolání. Můj postoj ve věci je stále stejný," řekl ČTK prostějovský státní zástupce Miklenda. U soudu žádal pro Tuhého tříletý nepodmíněný trest ve věznici s dozorem, peněžitý trest dva miliony korun a čtyřletý zákaz činnosti.

Bývalý vrcholný manažer Tuhý je obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku, škodu žalobce vyčíslil na víc než deset milionů. Případ se týká pronájmu prodejen v Plumlovské a Žeranovské ulici v Prostějově v letech 2004 až 2008, které vedla Tuhého dcera a zeť. Nájemné s nimi uzavřené činilo deset procent z dosaženého obratu. Podle žalobce smlouva neodpovídala obvyklé praxi a byla pro akciovou společnost nevýhodná. Profitovala z ní podle něj Tuhého rodina. Tuhý podle žalobce navíc svévolně rozhodl o prodeji prodejny Žeranovské své dceři a zeťovi; vzápětí s manželi uzavřela firma nájemní smlouvu. K prodeji přitom podle něj nebyl důvod.

Okresní soud však bývalého generálního ředitele společnosti zprostil obžaloby s tím, že nejde o trestný čin. Soudkyně Hana Greplová uvedla, že se neprokázala nevýhodnost takto uzavřených smluv. Nevznikla podle ní žádná škoda, což je podstata naplnění žalovaného trestného činu. Poukázala přitom také na to, že i kdyby škoda vznikla, bylo by kvůli promlčení skutku trestní stíhání nepřípustné. Prostějovský soud zastavil stíhání Tuhého v této kauze již loni v květnu při předběžném projednání obžaloby, kauzu mu však vrátil na základě podané stížnosti žalobce krajský soud.

Tuhý stál už dříve před soudem kvůli údajně neoprávněnému vyplácení odměn ve výši 26,3 milionu korun. Brněnský krajský soud mu původně uložil pět let vězení, v červnu 2015 jej však vrchní soud zprostil obžaloby ze zpronevěry s tím, že nejde o trestný čin, firmě žádná škoda nevznikla.

Společnost OP Prostějov patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů. Kvůli zadluženosti na ni byl v květnu 2010 vyhlášen konkurz. Pohledávky nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o proplacení dvou miliard korun.

Témata:  František Tuhý OP Prostějov soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy