Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ředitel OP Prostějov opět stojí před soudem

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Prostějov - Bývalý generální ředitel zkrachovalé společnosti Oděvního podniku (OP) Prostějov František Tuhý dnes popřel, že by pronájmem podnikových prodejen svým rodinným příslušníkům poškodil firmu. Bylo uzavřené obratové nájemné pro společnost podstatně výhodnější, než by bylo v případě fixního nájemného, prohlásil. Žalobce však škodu vyčíslil na více než deset milionů korun. Tuhý dnes před prostějovským soudem vypovídal podruhé. Loni v květnu při předběžném projednání obžaloby soud jeho stíhání zrušil. Krajský soud mu však případ vrátil.

Tuhý je obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli pronájmu prodejen v Plumlovské a Žeranovské ulici v Prostějově v letech 2004 až 2008, které vedla jeho dcera a zeť. Uzavřeno bylo s nimi nájemné ve výši deset procent z dosaženého obratu.

"Věděl, že tato smlouva neodpovídala běžné praxi a byla pro akciovou společnost ekonomicky nevýhodná," řekl dnes státní zástupce Jaroslav Miklenda. Podle něj tak nevýhodným pronájmem připravil firmu, která kdysi patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů, o 10,618 milionu korun. Tuhý podle žalobce navíc svévolně rozhodl o prodeji majetku podniku do vlastnictví jeho rodiny; nákup nemovitosti byl poté financován prostřednictvím nájmu podniku.

Bývalý vrcholný manažer Tuhý svou vinu popřel. "Odmítám obžalobu ve všech směrech, a to od samého počátku. Je naprosto neopodstatněná, je vedena vůči mé osobě zaujatě a nepřihlíží k objektivním skutečnostem, jako jsou výsledky prodeje. Z těch je zřejmé, že prodejny Plumlovská a Žeranovská dokázaly přinášet nejlepší prodejní výsledky s nejmenšími náklady. Nelze tedy dovodit, že podepsáním nájemních smluv jsem poškodil Oděvní podnik a nepostupoval jsem jako řádný hospodář," uvedl Tuhý.

Hájí se tím, že obratové nájemné bylo v tomto případě pro společnost podstatně výhodnější, podle něj i znalec uvedl, že obratové nájemné místo fixního bylo pro OP výhodné. "Majetková újma nevznikla," tvrdil Tuhý.

Příkladem uvedl, že prodejna Plumlovská prodala v roce 2007 zboží za 27 milionů korun, což bylo téměř třikrát tolik než prodejna Opavská. "Patřila po celou dobu mezi tři nejlepší obchody, které měl OP ve své síti," dodal bývalý generální ředitel. "Nikdy jsem nejednal proti zájmu firmy," dodal Tuhý s tím, že za jeho působení firma prosperovala.

Kauzou se soud v hlavním líčení začal zabývat více než dva roky po podání obžaloby. Měsíce případ brzdily námitky obžalovaného, který se snažil zabránit projednání případu u prostějovského soudu kvůli možné podjatosti.

Témata:  František Tuhý OP Prostějov soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy