Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze se demonstrovalo proti směrnici EU o zbraních

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Na Václavském náměstí v Praze se dnes konal protest proti směrnici EU, která omezuje legální držitele zbraní. Akci, na kterou dorazilo několik stovek lidí, uspořádal myslivec a bojovník proti směrnici Bohumil Straka.

Podle Straky na demonstraci přišlo přes 1000 lidí. Přítomní policisté ale odhadovali počet účastníků na 500 až 600.

Odpůrci evropské směrnice zaplnili prostor kolem sochy svatého Václava v horní části náměstí. Většina z nich v rukou držela transparenty, na kterých byly například vzkazy "Směrnice EU nás pohřbívá", "Zastavme radikalismus, zbraně za nic nemůžou" nebo "Pro Evropskou komisi: Přestaňte se chovat jako komunističtí diktátoři". V davu vlálo také několik praporů radikální strany Národní demokracie.

Mezi řečníky byli poslanci, europoslanci nebo členové mysliveckých spolků. Exministr spravedlnosti a nynější europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) například prohlásil, že se musí udělat vše pro to, aby se vláda v souvislosti se směrnicí obrátila na evropský soudní dvůr. Podle něj se prohrála bitva, ale nikoliv válka.

Účastníci se po proslovech vydali k sídlu zastoupení Evropské komise v nedaleké Jungmannově ulici, kde zazpívali národní hymnu a další písně. Skandovali také různá hesla. Pak se průvod vydal zpět na Václavské náměstí, kde lidé mohli například podepsat petici proti směrnici.

Ministerstvo obrany chce pracovat na návrhu, který by umožnil střelcům nechat si některé zbraně, jež zapovídá zpřísněná unijní směrnice.

Témata:  zbraně demonstrace EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy