Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidičů autobusů v některých krajích zatím nedostali přidáno, odbory vyzývají ke stávce

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Řidiči linkových autobusů v některých krajích zatím nedostali přidáno podle schváleného nařízení vlády, vedení dopravních odborů proto dnes vyzvalo ke stávce. Její rozsah a termín oznámí s třídenním předstihem.

Problémy přetrvávají v Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina. Zatím odboráři nemají jasno v tom, zda bude stávka řidičů celostátní, nebo se bude týkat pouze uvedených nejproblémovějších krajů. 

K aktivní účasti na stávce dnes předsednictvo Odborového svazu dopravy (OSD) vyzvalo všechny své členy a další zaměstnance v dopravě. Členů odborového sdružení zaměstnaných v různých profesích v dopravě je zhruba 15.000. Šoférů linkových autobusů ve veřejné dopravě, kterých se vládní nařízení týkalo především, je zhruba 11.000.

Podle člena předsednictva OSD a vedoucího základní odborové organizace v Zábřehu na Moravě Jiřího Drlíka se o konkrétním datu stávky rozhodne nejspíše 23. března, kdy se mají k jednání sejít předsedové základních organizací dopravních odborů. Podle něj je mnoho šoférů nicméně připraveno zahájit protest prakticky okamžitě.

Minimum určené vládou navyšuje mzdy za hodinu jízdy na 98,10 Kč a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Po dnešku ale odbory požadují, aby se čekání započítávalo do fondu pracovní doby jako jízda.

Odborům také vadí to, že řadě zaměstnanců, kteří měli v kolektivních smlouvách vyjednané vyšší hodinové mzdy za hodinu jízdy, se mzdy nezvedaly adekvátně k navýšení minimální mzdy. Zvýšení se tak týkalo jen třicetikorunového navýšení odměn za hodinu čekání.

Podle Pomajbíka je na vině nízkých platů ve veřejné autobusové dopravě systém výběru dopravců v krajských soutěžích, kdy jsou dlouhodobé desetileté smlouvy zaměřeny na co nejnižší cenu, která nezohledňuje růst mezd šoférů.

Oficiální průměrná mzda řidičů autobusů, trolejbusů a tramvají podle Českého statistického úřadu činí 26.859 korun. Toto číslo ale zohledňuje i platy lépe ohodnocených šoférů MHD. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí 2016 činila 29.320 Kč.

Za výsměch dnes označil odborář Miroslav Vokál nabídku Pardubického kraje přidat autobusovým dopravcům na mzdy řidičů deset milionů korun. "Na základě doložených výpočtů by to znamenalo asi 34 milionů korun, oni nabízejí deset, to je výsměch. Vidím to jako brutální zastavení dopravní obslužnosti v Pardubickém kraji," kritizoval Vokál.

Odboráři jsou podle něj připraveni dál jednat, respektive podporovat zaměstnavatele v dopravě v dalších jednáních s pardubickým hejtmanstvím. Když se ale přístup kraje nezmění, stávka bude.

"Ke konci tohoto týdne bychom měli znát všechny požadavky dopravců. Nesmí být do požadavků zahrnuty výdaje, které s odměňováním řidičů nesouvisí. Dostojíme našemu závazku, byť byl vyvolaný státem," řekl ČTK mluvčí kraje Dominik Barták.

Témata:  stávka řidiči Autobusy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy