Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování havárie v Unipetrolu skončilo: Obviněni jsou dva lidé

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Ústí nad Labem - Policie ukončila vyšetřování havárie v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova ze srpna 2015a navrhla obžalovat dva zaměstnance z obecného ohrožení. Pokud jim soud prokáže vinu, mohou dostat až osm let ve vězení.

Na etylenové jednotce unikl 13. srpna 2015 etylen. Největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989 odstavila provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa. Oprava jednotky trvala téměř rok a náklady dosáhly téměř čtyř miliard korun. Ušlý zisk způsobený havárií činil podle dřívějších informací holdingu 9,9 miliardy korun.

Policie předala spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. "Podle výsledků šetření pracovníci mohli havárii v takovémto rozsahu zabránit - znali předpisy a včas nezareagovali na spuštěné alarmy," uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Zjišťování příčin havárie bylo podle policistů velmi složité. Ohledávání místa výbuchu a požáru trvalo několik týdnů. Vznikl desetičlenný vyšetřovací tým, jehož členy byli hasiči a další specialisté. "Vyšetřovatelé se museli seznamovat se zcela neznámými technologiemi a spoustou interních směrnic. Policisté vyslechli více než 100 osob, mnohé z nich i opakovaně," uvedla mluvčí. Spisový materiál má téměř 3400 stran.

Obvinění podle vyšetřovatelů nemohli zabránit samotnému vzniku havárie, ale mohli snížit její dopady na společnost i na lidi. V přímém ohrožení byli například zasahující hasiči.

Témata:  požár v chemičce Unipetrol Unipetrol Ústecký kraj

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy