reklama

Zimola si na Lipně dal stavět dům, který zatím patří předsedovi představenstva jihočeských nemocnic Martinu Bláhovi. Hejtman jej bude vlastnit až po kolaudaci. Zimola uvedl, že na svém počínání nevidí nic špatného. S Bláhou uzavřel před časem smlouvu, podle níž se v budoucnosti stane majitelem rekreačního objektu. Navíc už Bláhovi zaplatil dva miliony korun a zbytek uhradí po dokončení stavby.

Zimola tvrdí, že věděl, že dříve nebo později bude tuhle věc muset vysvětlit. „Ale mám na všechno doklady a můžu vše doložit," řekl novinářům. Pozemek v Lipně nad Vltavou před časem koupil Bláha. Později jej nechal rozdělit na čtyři parcely s tím, že na každé z nich bude stát jeden dům. Jednu parcelu koupil Zimola, další jeho náměstek Jaromír Slíva (ČSSD). Bláha uvedl, že vzhledem k praktičtějšímu řešení stavby ohledně různých povolení zůstal po dohodě se Zimolou a Slívou zatím on jediným majitelem.

Fiala se ale domnívá, že je celý tento postup nestandardní. „Začaly se šířit informace, že hejtman Zimola byl předem informován o policejním zásahu v kauze pražské Technické správy komunikací (TSK) a pokoutným způsobem se domlouvá na veřejných zakázkách v Jihočeském kraji,“ uvedl šéf ODS na sociálních sítích. „Nic takového jsem nevěděl. Jsem příjemce informací z mediálního prostoru," uvedl Zimola v pondělí na tiskové konferenci.

„Přestože podezření v uplynulých dnech přibylo, hejtmanův stranický předseda Bohuslav Sobotka ve svých veřejných vystoupeních kauzu ignoruje a tváří se, jako by se jej netýkala. Vyzývám premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby hejtmana za svoji stranu přiměl k věrohodnému vysvětlení těchto závažných podezření, která vrhají stín nejen na fungování Jihočeského kraje, ale i vrcholnou politiku jako takovou,“ uvedl Fiala.