Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Týrání dětí ve školce? Soud učitelky zprostil obžaloby, Zemanovi se to nelíbí

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Brno - Šéf žalobců Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch dvou učitelek, které justice zprostila obžaloby z týrání svěřené osoby. Kauzu tak bude řešit Nejvyšší soud (NS).

NS musí zvážit, zda tvrdé zacházení s dětmi v mateřské školce v Moravskoslezském kraji překročilo hranici trestného činu.

Ženy dle obžaloby v letech 2005 až 2011 zle nakládaly s dětmi. Obžaloba zmiňovala také nucení do jídla, které nejednou vedlo ke zvracení, anebo přelepování úst lepicí páskou. Děti, které učitelky považovaly za zlobivé, seděly u zvláštního stolečku a jejich jména se objevovala na nástěnce. Státní zastupitelství popsalo také následky na dětech: strach ze školky i učitelek, ale i psychosomatické potíže, bolesti, tiky, pomočování.

Okresní soud ve Frýdku-Místku učitelky loni v únoru zprostil obžaloby. Za prokázanou považoval pouze část vytýkaného jednání, například jednorázové přelepení úst, posílání dětí za dveře do umývárny nebo vyvěšení jmen "zlobivých dětí". Nejde však prý o trestný čin.

Odvolací Krajský soud v Ostravě rozsudek potvrdil. Ze spisu prý vyplývá, že některé výchovné metody nebyly adekvátní, avšak neprokázal se "vyšší stupeň hrubosti a bezcitnosti".

Podle dovolání soudy chybovaly, když upřely důkazní hodnotu vyjádřením znalkyň, které zkoumaly psychický stav dětí. Špatně prý interpretovaly i další svědecké výpovědi.

Témata:  týrané děti mateřská škola Pavel Zeman děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy