Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci ukončili cvičení v Litvě

Česká armáda
Česká armáda
Foto: Army.cz

Praha - Čeští vojáci ukončili po třech měsících své cvičení Training Bridge 2017 v Litvě. Manévry se uskutečnily v rámci dohody zemí V4 a pobaltských států, které se obávají možné ruské agrese.

Dnes se jednotka začala vracet do České republiky. Menší část trasy, stejně jako při lednové cestě do Litvy, pojede po silnici, zbytek pak vlakem.

Téměř 120 vojáků převážně z lehkého motorizovaného praporu z Bučovic v Litvě cvičilo s litevskými kolegy, nejprve ve výcvikovém prostoru Kairia, posléze se přesunuli do prostoru Pabrade nedaleko běloruských hranic.

Během výcviku vykopaly stovky metrů zákopů a vystříleli tisíce cvičných i ostrých nábojů.

Na společném cvičení zemí Visegrádu a Pobaltí se jejich zástupci domluvili v souvislosti s pobaltskými obavami z Ruska. Jednotka z každé ze zemí V4 stráví v jedné z pobaltských zemí tři měsíce.

V pátek za společné cvičení dostali čeští vojáci litevskou Medaili za vzájemnou podporu určenou vojákům Severoatlantické aliance.

Témata:  Armáda České Republiky Litva Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy