reklama

Premiér zdůraznil, že jeho kabinet vědu podporuje a vyjmenoval některé konkrétní kroky. Za důležité pro budoucnost označil to, aby vědci neodcházeli do zahraničí. "Nelze chtít špičkové výsledky po lidech, kteří potřebují další úvazky mimo vědeckou činnost, aby mohli uživit rodinu," řekl. Platové podmínky vědců jsou podle něj hluboko pod standardem a dlouho se na ně nemyslelo.

Česko je podle Sobotky specifické v tom, že patří k průmyslovému jádru Evropy a bude citlivé na nadcházející technologické změny. Ty kladou velký důraz na aplikovaný i základní výzkum, řekl. "Věda, výzkum a inovace jsou naší šancí na budoucí prosperitu," uvedl Sobotka.

Bioložka Zažímalová, která se vedení akademie ujme v sobotu, plánuje přesvědčit vládu, aby ročně dávala instituci až sedm miliard korun. Nyní od státu dostává přes 4,5 miliardy korun, což je zhruba 29 procent z jejího celkového rozpočtu.

"Vláda začne brzy připravovat rozpočet na příští rok," konstatoval Sobotka. Zažímalové proto popřál hodně sil, štěstí a ostré lokty. "Bude to potřeba pro udržení rámce pro dobré fungování Akademie věd," řekl.