Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna mě bez důkazů obviňuje, chce mě i soudit, stěžuje si Babiš Sobotkovi

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v dopise odpověděl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) na výzvu k vysvětlení svých příjmů a finančních transakcí. Mimo jiné v něm píše, že ho Sněmovna bez důkazů obviňuje z daňových podvodů a chce ho i soudit.

Sněmovna minulý týden Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil "vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil.

Babiš v dopisu uvedl, že podvod je trestný čin, u něhož o vině rozhoduje jedině soud. "Uvedeným bodem se tedy poslanci staví do role žalobce i policie, když mi nařizují, abych něco věrohodně vysvětlil. A kdo bude rozhodovat o tom, jestli moje vysvětlení je nebo není věrohodné? Zase Poslanecká sněmovna. Obrazně řečeno, v tomto případě mě obviňují bez důkazů a na základě lží titíž lidé, kteří mě chtějí i soudit," napsal šéf ANO.

"Je asi dopředu jasné, jak to dopadne. Poslanecká sněmovna mě zlynčuje! Nestačí jí mé daňové přiznání, majetkové přiznání, potvrzení mých příjmů od renomovaných auditorských společností, které jsem veřejně ukázal," napsal Babiš.

Dále uvedl, že na výzvu Sněmovny bude v daném termínu, tedy do konce dubna, reagovat písemně. Je přesvědčen o tom, že veřejnosti už své příjmy vysvětlil.

"Pan Babiš některé věci už vysvětlil, některé nevysvětlil a je otázkou, zda některé vůbec vysvětlit jdou. Protože to, zda to byly trestné činy, musí vyšetřit orgány činné v trestním řízení, ale zda se jednalo například o neetické jednání, to si musí vyřešit každý sám," reagoval dopis předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy