Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR má vracet EU 22 mil. Kč kvůli rozdělování dotací, Faltýdenk a další prý byli ve střetu zájmů

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) obdržel rozhodnutí Evropské komise (EK), které se týká pochybení při rozdělování dotací pro Agrofert. Byl prokázán střet zájmů, sankce přesahuje 800 tisíc eur, tedy 22 milionů korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kauzu využil k dalšímu útoku na ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Unijní prověrka prokázala, že bývalý člen představenstva holdingu Agrofert a nynější místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek se při rozdělování dotací dopustil střetu zájmů, což EK potrestala takzvanou korekcí ve formě dvou procent z přidělené částky.

Střet zájmů podle serveru echo24 nastal tím, že Faltýnek byl člen představenstva holdingu a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady SZIF. Kromě něj byli podle EK ve střetu zájmů také předseda dozorčí rady SZIF Ladislav Velebný a lidovecký poslanec Petr Kudela, který je řadovým členem dozorčí rady. Vyplývá to z tiskové zprávy SZFI.

"Dotace z Evropské unie, které jdou do České republiky, úřadují úředníci, nikoliv dozorčí rada," řekl Faltýnek České televizi. Také podle mluvčí SZIF Vladimíry Novákové nemohl Faltýnek jako člen dozorčí rady fondu do rozdělování dotací zasahovat. Sankce navržená unijními orgány podle ní dosahuje 800.428 eur (přibližně 22 milionů Kč). SZIF chce rozhodnutí komise zvrátit. Doufá v to, že Česko nakonec nic platit nebude.

Podobně argumentuje i předseda dozorčí rady SZIF Ladislav Velebný (ČSSD). Dozorčí rada podle něj schvaluje uzávěrku SZIF a vyjadřuje se k jeho rozpočtu. "Jako dozorčí rada ale nerozhodujeme o poskytování dotací. Na toto jsou jiné orgány SZIF," uvedl Velebný v tiskové zprávě.

Člen dozorčí rady SZIF Kudela, který byl podle EK rovněž ve střetu zájmů, řekl serveru iHNED.cz, že jako fyzická osoba obdělává deset hektarů a nikdy nežádal o jiné dotace než na plochu. "Pokud je mé působení v SZIF tak zásadním problémem, okamžitě rezignuji," řekl Kudela serveru.

Na kauzu už reagoval premiér Sobotka. "A. Babiš by měl vysvětlit občanům, proč má kvůli střetu zájmů, za který může jeho Faltýnek, ANO a Agrofert, platit ČR pokutu 22 mil. korun," napsal premiér na twitter.

Podle ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky (ČSSD) by měl Faltýnek spolu s Agrofertem zvážit zaplacení pokuty z vlastních peněz. "Neexistuje žádný důvod, aby za jejich pochybení platili občané ČR," uvedl..

Témata:  Agrofert Evropská komise (EK) dotace Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy