Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka pojede na summit EU do Říma, bude prosazovat jednotu a bezpečnost

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Foto: Vláda.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude na sobotním neformálním summitu Evropské unie v Římě prosazovat jednotu a bezpečnost. Vyplývá to z mandátu, který mu během dnešního zasedání schválila vláda. Informoval o tom na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Summit připomene 60. výročí podpisu římských smluv, které jsou jedním ze základů evropské integrace.

"Česká republika má velký zájem na tom, aby byla v deklaraci zdůrazněna potřeba zajistit občanům Evropské unie bezpečnost a prosperitu. Naším cílem je dosáhnout toho, aby Evropa byla efektivnější, užitečnější pro své občany a méně byrokratická," uvedl dnes premiér. Zdůraznil, že členství v EU je důležité pro stabilitu i prosperitu Česka.

Neformální summit v Itálii má kromě připomenutí římských smluv také ukázat odhodlání států bloku pokračovat společně i poté, co se z Evropské unie rozhodla odejít Británie. Největší diskuse vzbuzuje možné začlenění pojmu vícerychlostní Evropy do připravované deklarace, proti čemuž se staví především východoevropské země.

Ministři dnes schválili Sobotkovi mandát, podle kterého by měl na jednání postupovat. Premiér v tiskové zprávě uvedl, že pro Česko je zásadní zachování jednoty a soudržnosti EU. Sobotka v úterý senátorům z evropského výboru řekl, že Česko o vícerychlostní Evropu, což jako jednu z variant budoucího výboje EU nabídla Evropská komise, nestojí.

Koncepci, podle níž by se různé členské země integrovaly různými rychlostmi v rámci EU, prosazují některé státy v čele s Německem a Francií. "Pozice České republiky do této chvíle je taková, že my to nevítáme - to znamená, že my nevítáme vícerychlostní Evropu," uvedl v úterý premiér. Připomněl, že podobný postoj mají další státy visegrádské skupiny, tedy Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU vláda

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.