Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nač chodit kolem horké kaše, Sobotka už si vybral, koho bude podporovat proti Zemanovi, tvrdí Ovčáček

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na jubilejním 50. sněmu Akademie věd vystoupil její odstupující předseda Jiří Drahoš i premiér Bohuslav Sobotka. Jejich projevy si nenechal ujít ani mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček – a to i proto, že Drahoš by mohl být jedním ze Zemanových soupeřů v příští prezidentské volba.

Drahoš se ve svém projevu zabýval svým působením na Akademii, zároveň se ale vymezil vůči extrémistům a populistům. Společenský vývoj podle něj ukazuje, že pokud se svět dostává do problémů, mají s jejich řešením šanci uspět především ti, kteří mají dlouhodobější vizi.

„Důležitý je pak obsah, který chceme do těchto věcí vtisknout, abychom předešli rizikům, že se formulování představ budoucího vývoje společnosti ujmou extrémisté a populisté,“ vysvětloval Drahoš.

Na jeho slova obratem zareagoval Ovčáček. „Projevy nemají být pouhou kupou frází. J. Drahoš by měl konkrétně sdělit, kdo jsou podle něj populisté a extrémisté,“ rýpnul si do potenciálního prezidentského kandidáta.

Premiér B. Sobotka dal na Akademickém sněmu AV ČR jasně najevo, že se svou skupinou bude podporovat J. Drahoše proti panu prezidentovi.

— ČÚTI (@CUTIzpravy) 21. března 2017

Sobotka pak ve svém projevu Drahoše ocenil a připomněl, že se během jeho dvou funkčních období se ve funkci vystřídalo pět premiérů. „Akademie vždy ve svém středu měla řadu vynikajících osobností,“ dodal a poděkoval Drahošovi za jeho osm let působení ve funkci.

„Nač chodit kolem horké kaše. Premiér Bohuslav Sobotka dal na Akademickém sněmu AV ČR jasně najevo, že se svou skupinou bude podporovat J. Drahoše proti panu prezidentovi,“ postěžoval si pak Ovčáček.

Témata:  Jiří Drahoš Bohuslav Sobotka Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy