Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nechce platit pokutu 22 milionů korun, do Bruselu podalo žádost o smírčí řízení

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dnes oznámila, že Česko předalo Evropské komisi žádost o zahájení smírčího řízení v případu údajného střetu zájmů při rozdělování zemědělských dotací. Brusel vyměřil Česku sankci 22 milionů korun.

Bývalý člen představenstva holdingu Agrofert a nynější místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se při rozdělování dotací dopustil střetu zájmů, uvedla Evropská komise. Jej stanovisko bylo zveřejněno ve středu.

Faltýnek byl členem představenstva holdingu a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady SZIF. Kromě Faltýnka byli podle EK ve střetu zájmů také předseda dozorčí rady SZIF Ladislav Velebný (ČSSD) a lidovecký poslanec Petr Kudela, který je řadovým členem dozorčí rady. Česku tak hrozí sankce 800.000 eur (22 milionů korun).

SZIF požaduje, aby EK upustila od navržené pokuty. V případě, že komise nakonec navrhovanou finanční korekci udělí, je fond připraven podat podnět k podání žaloby na neplatnost takového rozhodnutí u Soudního dvora EU.

Témata:  Evropská komise (EK) dotace Agrofert EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy