Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dá 25 milionů na poválečnou obnovu Iráku, vláda návrh schválila

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, místopředseda sněmovny
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Příspěvek 25 milionů korun na poválečnou obnovu Iráku slíbí za Českou republiku ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na jednání Globální koalice proti Islámskému státu, které se dnes koná ve Washingtonu. Částku schválila vláda, informoval na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Ministerstvo předpokládá, že peníze se použijí například na dekontaminaci, odminování nebo zničení nevybuchlé munice.

Ministři zahraničí členských států protiislámské koalice se budou ve Washingtonu zabývat zejména plány na rekonstrukci a stabilizaci Iráku. "Dozvíme se tam strategii USA, ani ne tak pro boj s Islámským státem, ale pro obnovu země," řekl dříve Zaorálek novinářům.

Postupující ofenziva irácké armády by podle předpokladů mezinárodního společenství měla v brzké době vést k vytlačení bojovníků tzv. Islámského státu z Mosulu, které bylo jeho mocenským centrem. V souvislosti s osvobozením Mosulu předpokládá OSN okamžitou potřebu stovek milionů dolarů na humanitární pomoc, odminování nebo obnovu nezbytné infrastruktury, například nemocnic.

Česko se na pomoci Iráku podílí dlouhodobě. Kromě humanitárních a rozvojových projektů, na které šlo za loňský rok z rozpočtu ministerstva zahraničí 33 milionů korun, působí na místě čeští vojenští specialisté. Armáda také přispěla na pomoc v boji proti islamistům dodávkami munice nebo bitevníků L-159. Pod patronátem ministerstva vnitra funguje program MEDEVAC, který se zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva.

Letos v lednu vláda schválila vyslání českých policejních instruktorů do Iráku a plánuje se spolupráce při školení iráckých diplomatů. Ministerstvo zahraničí v polovině února přidělilo téměř 27 milionů korun na sedm projektů českých nevládních organizací, které se zaměřují na pomoc přímo v Iráku nebo poskytují podporu uprchlíkům v jiných zemích.

Témata:  vláda Lubomír Zaorálek Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy