reklama

Vláda zároveň rozhodla zrušení tzv. kompenzačního fondu, do kterého měly přispívat všechny doručovatelské firmy podle svého podílu na trhu. Fond ale nikdy nezačal fungovat. Pošta měla peníze za ztráty získávat původně z tohoto fondu. Novelu zákona o poštovních službách, která fond zruší a bude upravovat financování čistých nákladů České pošty, má podle vlády připravit ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem financí.

Návrh, na kterém se po několikaměsíčním jednání shodla ministerstva vnitra, průmyslu a financí, počítá s tím, že by pošta získala v roce 2018 částku 200 milionů korun. V roce 2019 pak pošta dostane 300 milionů Kč a další rok opět 300 milionů korun.

Zhruba půl miliardy ze získané částky by měla pošta použít na zvyšování platů zaměstnanců. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) činí průměrný plat doručovatelek na poště 15.000 korun a zvýšit se bude moci alespoň o 1000 korun měsíčně.

Kompenzační fond vznikl po liberalizaci trhu s poštovními službami v roce 2013. Jeho cílem bylo odškodnit Českou poštu za to, že provozuje ztrátové pobočky v malých městech a na vesnicích, takzvanou univerzální službu. Od roku 2015 ale platí nový poštovní zákon, podle kterého jsou ztráty hrazeny přímo ze státního rozpočtu.

Česká pošta zaměstnává přes 30.000 lidí, z toho víc než 90 procent v provozu a obchodu. Podnik má 3200 poboček. Pošta loni podle předběžných údajů snížila hrubý zisk na 190 milionů z předloňských 302 milionů korun.