Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodníci chtějí po Babišovi vyšší kompenzace za zavedení EET

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) začne jednat s ministerstvem financí o vyšší náhradě nákladů za zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Už nyní mohou podnikatelé jako kompenzaci uplatnit slevu na dani 5000 korun. Podle malých obchodníků je to ale málo.

"Vyhovující systém i pro menší prodejny rychloobrátkového zboží začíná na částce okolo 20.000 Kč," uvedl generální ředitel nákupní aliance ČEPOS a člen představenstva AČTO Petr Morava.

K tomu je podle něj třeba přičíst další provozní náklady a poplatky - náklady na registraci, proškolení personálu, připojení k internetu a z toho plynoucí poplatky a rovněž poplatky za provozování softwaru. "Jinými slovy, minimálně dalších 10.000 ročně i pro tu nejmenší jednomístnou prodejnu nebo hospodu," dodal Morava.

"Je třeba také připomenout, že podnikatelům v oblasti pohostinství byla navíc poskytnuta pomoc prostřednictvím snížení DPH na stravovací služby. Jistou formu podpory by si tak zasloužily i malé prodejny, z velké části zajišťující obchodní obslužnost venkova," dodal předseda AČTO Zdeněk Juračka.

Jednání s MF má začít v blízké době, dodala asociace. Požadavek na náhradu je podle asociace v souladu s koaliční smlouvou vlády.

Třetí fáze EET začne za rok, 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Témata:  elektronická evidence tržeb Ministerstvo financí České republiky podnikatelé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy