reklama

Telefonický rozhovor však mezi prezidenty není podle znalce etikety a někdejšího mluvčího prezidenta Václava Havla Ladislava Špačka oficiální pozvánkou do Bílého domu. Jestliže se návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v USA má konat na konci dubna, její program by už měl být hotový, dodal.

Pochybnosti o tom, jak bude návštěva Zemana v USA vypadat, vyjádřili v úterní veřejné diskusi podle webu Blesk.cz bývalí čeští velvyslanci ve Washingtonu Petr Kolář a Michael Žantovský. Kolář se v diskusi pozastavil nad tím, jak Zeman dostal pozvánku do Bílého domu.

„Údajně to probíhalo tak, že tam někdo panu prezidentovi ukazoval kartičky, on tam četl, co tam měl napsáno tomu Trumpovi, a ten na to říkal: Nice. You sound like my man. Once you are in US or in DC, stop by and let's have a picture together.‘ (Super. Zníte jako můj člověk. Až budete ve Státech nebo ve Washingtonu, uděláme si spolu fotku, pozn. red.) To bylo to pozvání, prý. A protože pan prezident jede do New Yorku na židovský kongres v dubnu, tak že se teda zastaví v tom Bílém domě a budou mít tu fotku," uvedl Kolář.

Špaček upozornil, že jsou podobná neformální pozvání mezi státníky běžnou frází. „Taková větička v rozhovoru neznamená nic než jenom zdvořilostní floskuli. Je to totéž, jako když se potkáme na ulici a řekneme si, že někdy zajdeme na kávu. Nemá to žádnou závaznost," řekl Špaček. Dodal, že vůbec není jisté, že schůzka se opravdu uskuteční. Klíčové podle něj je, zda prezident, který pozvání vyřkl, pověří svůj aparát, aby návštěvu zorganizoval.

Až ve chvíli, kdy dojde k formálnímu pozvání se začíná domlouvat termín návštěvy, složení delegace a podrobný program, dodal. Pokud by se ta návštěva měla konat ve druhé polovině dubna, tak už je pochopitelně program, kde budou možná ještě dvě tři položky k potvrzení, předpokládá Špaček na základě vlastních zkušeností. Podotkl však, že cesty prezidentů se dohadují v utajeném režimu, a veřejnost tudíž nemá šanci se o nich dozvědět více.

Proto také nemůže vyloučit, že program Zemana ve Spojených státech, v němž má podle Hradu být i setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se ještě plánuje. "Nevíme, jestli to není teprve na Hynku Kmoníčkovi," zmínil Špaček nového českého velvyslance. Ten před svým odletem do USA minuký týden řekl v rozhovoru pro ČTK, že detaily návštěvy se teprve ladí. Podobně se minulý týden vyjádřilo i ministerstvo zahraničí, když se v médiích objevila informace, že zájem o místo v prezidentské delegaci má šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.