Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znalci se shodli: Kevin Dahlgren je za své jednání zodpovědný

Kevin Dahlgren u soudu (19. 7. 2016)
Kevin Dahlgren u soudu (19. 7. 2016)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Kevin Dahlgren trpí podle znalců závažnou poruchou osobnosti, která však významně nesnižuje jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti. Ve svém revizním posudku se tak znalci shodli se závěry brněnských soudních znalkyň, podle kterých byl muž za své jednání zodpovědný. Muž obžalovaný ze čtyř vražd se znalcům, kteří zpracovali revizní znalecký posudek, svěřil se zabitím svých příbuzných, detailně jim popsal i způsob vražd.

K činu jej prý vedl vnitřní hlas, krvavou oběť měl přinést z pokrevní linie. Podle znalců existuje vysoká pravděpodobnost opakování činu, navrhli zabezpečovací detenci. Motiv činu lze podle znalců vysvětlit pouze poruchou osobnosti.

Dahlgren trpí podle odborníků disociální a emoční nestabilitou osobnosti. Muž si podle nich vytvořil vnitřní dialog, sám se sebou rozmlouval, a řešil tak svou celoživotní agresivitu. Znalci přitom vyloučili schizofrenii nebo kombinaci jiných poruch.

"Jedná se o poruchu osobnosti, která nesnižuje významně rozpoznávací a ovládací schopnosti. Schopnosti rozpoznávací, rozpoznat protiprávnost jednání, jsme hodnotili jako zachovalé. Sám uvedl, že v době činu si uvědomoval, že je to protiprávní a bude potrestán," uvedl primář psychiatrické nemocnice v Bohnicích Jiří Švarc. Ovládací schopnosti jsou podle odborníků nepodstatně sníženy poruchou osobnosti.

Dahlgren však dnes u soudu popřel, že by věděl, že jedná proti zákonu. "Řekl jsem mu, že jsem nevěděl, že je to protizákonné. Věděl jsem ale, že mě lidé nebudou mít rádi," řekl dnes muž.

Znalci se tak v revizním posudku shodli se závěry znalkyň z Brna. Američtí znalci naopak uvedli, že schopnosti obžalovaného byly v době spáchání skutku podstatně sníženy až vymizelé. "S vědomím, že jde o nejprestižnější americké znalce, jsme tyto posudky hodnotili jako účelově napsané pro obhajobu, které se nezabývají detaily, kterými by se měl posudek zabývat," doplnil Švarc.

Znalci zároveň uvedli, že existuje vysoká pravděpodobnost, že obžalovaný své jednání zopakuje, Dahlgren jim prý přiznal celoživotní touhu po zabíjení. "Proklamoval, že měl chuť se dopustit nějakého násilí vůči dozorcům. Přemýšlel prý nad tím, že by zabil dozorce nebo spoluvězně a utekl. Vzhledem k vysoké nebezpečnosti pobytu na svobodě navrhujeme zabezpečovací detenci," doplnil primář bohnické psychiatrické nemocnice.

Dahlgren se znalci ochotně spolupracoval, svěřil se jim se způsobem činu i se svými pohnutkami. Vedl jej k tomu prý vnitřní hlas, který mu říkal, že je vyvolený a že musí přinést krvavou oběť po rodové linii. Hlas mluvil také o Hitlerovi. U první oběti jej prý nabádal, aby vzal sekeru ležící u krbu. Při zabíjení ženy - své tety prý prožíval halucinace. Těla do sklepa domu umístil automaticky. Hlas se pak odmlčel, Dahlgren prý dostal strach a chtěl se dostat domů.

Témata:  Kevin Dahlgren vražda 4 lidí v Brně soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy