Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát OKD zachrání, jde o politické body, myslí si experti

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Stát nepřipustí, aby černouhelná společnost OKD, která je v úpadku, skončila v konkurzu. Vládnoucí strany by přišly o politické body před podzimními parlamentními volbami. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Ministerstvo financí tento týden oznámilo, že vedení OKD oslovilo státní podnik Prisko, ve kterém resort vykonává akcionářská práva, aby zvážil možnost podání nabídky na koupi těžební firmy.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že předložení považuje za logické řešení. Odkázal přitom na vyjádření vedení OKD, podle kterého soukromí investoři nepředložili takovou nabídku, která by umožňovala reálně předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci černouhelné společnosti. Prisko má podle návrhu MF zaplatit za firmu zhruba 80 milionů korun.

Vedení OKD obdrželo podle dřívějších informací při hledání strategického investora dvě finální nabídky. Podle informací ČTK podala nabídku na koupi OKD společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Druhým zájemcem měl být podle Hospodářských novin zahraniční hedgeový fond.

"Za dané situace je vlastně cokoli lepší než nabídka státu. Je chybou, že stát zůstane ve věci zaangažován, neboť to znamená růst nákladů pro daňového poplatníka. To, že byly nabídky soukromých investorů odmítnuty, je výsledkem zjevné zájmové koalice OKD, odborů a politiků," řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle něj lze totiž předpokládat, že by oba soukromé subjekty v podniku provedly "ostrý řez", jehož výsledkem by bylo více propuštěných, než si politici přejí. "Z ekonomického hlediska však nic jiného než 'ostrý řez' nemá smysl," podotkl.

Analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl uvedl, že současná situace OKD se dala předvídat řadu let. Příběh o OKD se podle něj táhne už tak dlouho, že za normálních tržních podmínek a normální právní legislativy by se v jiném státě podobná kauza vyřešila třikrát a současní zaměstnanci OKD by si našli zaměstnání za podobných platových podmínek, jako mají dnes. "A to bez státních dotací a topení peněz. Bohužel se odbory, stát, ale i OKD postaralo o etudu formátu jihoamerické telenovely," zdůraznil.

Zájem koupit OKD měl i státní podnik Diamo, ve kterém vykonává akcionářská práva ministerstvo průmyslu. Vláda ale v únoru záměr koupit firmu za korunu neschválila. Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka je rozhodnutí o tom, zda má firmu za stát koupit Diamo nebo Prisko spíše politické. "V obou firmách jsou odborníci, kteří rozumí těžbě uhlí. Jen je rozdíl v tom, kdo jim velí. Ministerstvo průmyslu i ministerstvo financí mají zájem na tom, aby OKD fakticky ovládly," dodal.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam pracuje zhruba 11.000 lidí. Na konci března firma zavře ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, který má kolem 1350 zaměstnanců. Část jich přejde do dolů na Karvinsko, asi 300 zaměstnanců bude pracovat na technické likvidaci dolů. Stovky dalších pracovníků firma propustí.

Témata:  OKD Ministerstvo financí České republiky ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy