Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce Novák chce od státu půl milionu, protože musel dojíždět z Brna do Jihlavy

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno/Praha - Soudce Krajského soudu v Brně Miroslav Novák chce po státu půl milionu korun, které vynaložil na dojíždění poté, co byl nezákonně přeložen na jihlavskou pobočku soudu. Ministerstvo se domnívá, že nárok je promlčený a že Novák stejně neprokázal, že by uváděné cestovní náklady skutečně vynaložil. Obvodní soud pro Prahu 2 vynese rozsudek za týden.

Při dnešním projednávání své žaloby Novák stáhl požadavek na další čtyři miliony korun za nemajetkovou újmu. Odůvodnil to tím, že nechce zatěžovat státní rozpočet.

Podle žalovaného ministerstva spravedlnosti je však skutečným důvodem zpětvzetí to, že Novák chce v případě neúspěchu snížit náklady řízení, které by musel hradit.

Soudce Nováka přeložil do Jihlavy v roce 2008 tehdejší předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek. Server Aktuálně.cz už dříve upozornil na to, že Novák nejprve s přeložením souhlasil, později však vzal souhlas zpět a podal si stížnost, kterou Pořízek zamítl. Podle pozdějšího pravomocného verdiktu bylo přeložení nezákonné, a Novák proto následně zažaloval stát za nesprávný úřední postup.

Novák do Jihlavy dojížděl z Brna, ačkoliv jeho rodina má byt v bližším Žďáru nad Sázavou a chalupu ve vesnici na Vysočině. Podle jeho právníka ale soudci nelze přičítat k tíži to, že se po přeložení nepřestěhoval blíž. Novákova dcera dnes navíc vypověděla, že její otec zůstával v Brně, aby se staral o nemocnou babičku.

Témata:  soudy Ministerstvo spravedlnosti ČR Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy