reklama

Savčenková tak reagovala na dopis, který ji aktivista poslal na začátku dubna a který podepsalo asi 500 lidí. Peszynski se v něm omlouval za prezidenta Miloše Zemana a za jeho výroky k její kauze. „Tento člověk je noční můrou a největší hanbou této země od pádu komunismu," napsal.

A po měsíci mu přišla odpověď od samotné letkyně. Děkuje v něm za podporu i za přátelství vůči Ukrajině. Lidé se podle ní nemusí omlouvat, Ukrajinci podle ní sami chápou, jak těžké je nést zodpovědnost za prezidenta, který je trouba nebo jedná špatně.

Zároveň píše, že v České republice sice nebyla, doufá ale, že se to brzy změní a že bude mít příležitost. „Já neznám Miloše Zemana a je mi jedno, co o mně řekl. Klidně mu řeknu, že jsem zabila víc než dva lidi, ale nebyli mezi nimi ruští novináři, z jejichž zabití jsem byla v Rusku obviněna. A ta zabití nebyla zločinem, protože jsem bránila svoji zem Ukrajinu a svůj ukrajinský národ, jak jsem přísahala jako důstojník a voják. Bránit svoji zem není zločin. Nepřítel měl také zbraně. Nejsem zrádce, neponižuji svůj národ, jak to dělá Zeman. On je větší zločinec než já a spravedlivý soud ho stejně čeká, tak jako Putina, v Haagu," píše Savčenková v dopise.

Aktivista připomíná, že dopis sice přišel na jeho adresu, ale že to není jen jeho zásluha. „Přátelé samozřejmě, že ten dopis není pro mě, ale pro vás všechny.. Kdyby se pod můj dopis nepodepsalo 500 lidí, kdyby jste nechodili na akce na podporu Nadi Savčenko, nedrželi hladovky atd.. kdyby nevěděla, že ji podporujete určitě bych takový hezky dopis nedostal.. je to vaše zásluha.. ne moje.." uvedl na sociálních sítích.