reklama

„Česká hlava státu rozhovorem legitimizovala Hlavní zprávy z pozice nejvýše postaveného politika,“ napsal k rozhovoru slovenský Dennik N. Zemanova kancelář také zveřejnila rozhovor na svých oficiálních stránkách.

„Víme o tom, že slovenský mediální mainstream označuje některé zpravodajské servery za nevhodné, ba dokonce za neideové. Po zkušenostech s komunistickou totalitou neplánujeme takové štítky v žádném případě akceptovat, "vysvětlil serveru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman v interview mluvil třeba o tom, proč chce znovu kandidovat a proč se nechce účastnit televizních debat. „Chci lidem skládat účty, ne slibovat modré z nebe a zbytečně se zaměstnávat útoky na protikandidátů. Prezident republiky je tu pro občany, ne pro moderátorů televizních a rozhlasových debat,“ uvedl český prezident.

Zmínil také motivaci k další kandidatuře. „Vůbec nezastírám, že jedním z motivů pro druhou kandidaturu na funkci prezidenta republiky byly neustále a pokračující útoky frustrovaných novinářů. Takže děkuji českým médiím, přispěly k tomu, že jdu do dalšího boje!“ uvedl.

Zeman byl dotazován také na to zda uvažoval o zorganizování setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Praze, když má s oběma státníky tak dobré vztahy. „Byl bych velmi domýšlivý, pokud bych žil v představě, že to bude právě Česká republika, kde se takové setkání uskuteční. Vzhledem k minulosti lze spíše očekávat například Island nebo Maltu. Ale to neznamená, že při svých setkáních s oběma prezidenty jim nenabízí možnost schůzky na Pražském hradě. Rádi Donalda Trumpa s Vladimírem Putinem přivítáme,“ tvrdí Zeman.

Kromě toho zmínil, i současnou situaci v Evropě. „Kartami výrazně zamíchal brexit. EU se nachází v situaci, kdy se mocenské těžiště utužuje na linii Berlín - Paříž. Pro středoevropské země to znamená jedno jediné - musíme maximálně podporovat a dále rozvíjet projekt Visegrádské čtyřky. Pokud chceme obstát a účinně se bránit proti šílenosti z Bruselu, ať už jde o nesmyslné směrnice nebo pokusy vnucovat nám muslimských migrantů, musíme postupovat v rámci EU společně. Jinými slovy, musíme se semknout v rámci Vyšehradu a ne se přimknout k Německu, jak prosazují například někteří novinoví komentátoři,“ dodal.

„Miloš Zeman, prezident České republiky, dal rozhovor hlavnímu slovenskému dezinformačnímu portálu HlavneSpravy.sk. To je něco mezi Protiproudem, Parlamentními listy a libovolným chemtrailem. Lepší podporu si různí extremisté bojující za vystupování z EU a NATO na těchto konspiračních webech nemohou přát. Gratulace do Kremlu, investice se vyplácí. Další krok je poslat rubly na podporou provozu Aeronetu,“ komentoval rozhovor Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.