Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nakupují drony ve velkém, jejich počet přibývá

Dron neboli kvadrokoptéra za letu
Dron neboli kvadrokoptéra za letu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - v Česku přibývá registrovaných komerčně využívaných dronů. V současnosti jich je podle statistik Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) přes 400.

Na konci roku 2015 jich úřad registroval na 150. Výrazně se rovněž zvýšil počet firem, které mají licenci drony k různým komerčním aktivitám provozovat. Aktuálně je takovýchto společností a úřadů 192. ČTK to řekl mluvčí úřadu Vítězslav Hezký.

Největší počet bezpilotních letadel tvoří v sériově vyráběné stroje, které pro soukromé rekreační využití nepotřebují žádnou registraci. Ta je nutná tehdy, pokud je jejich majitel chce využít ke komerční činnosti, nebo pro zařízení s hmotností přes 20 kilogramů. Takto těžké stroje se ale vyskytují jen výjimečně. I v databázi ÚCL představuje největší skupinu strojů drony vážící od necelého jednoho kilogramu do sedmi kilogramů.

Mezi nejčastěji prodávaná zařízení patří v Česku výrobky čínské společnosti DJI, řekla ČTK manažerka nákupního portálu Heureka.cz Alexandra Čermáková. Vůbec nejprodávanější model je v tomto eshopu sedmikilový DJI Mavic Pro, který se dá v Česku pořídit zhruba od 30.000 korun.

Dalšími modely mezi trojicí nejprodávanějších jsou o něco straší a o polovinu lacinější model Phantom 3 Standard od stejného výrobce a drobná 200 gramů vážící kvadroptéra Syma X5C s integrovanou kamerou, která se prodává za zhruba 1300 korun.

Témata:  Drony Česká republika letectví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy