Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Normy, o kterých nezačnou poslanci jednat v dubnu, se nestihnou

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda do voleb nestihne prosadit všechny návrhy zákonů, které Sněmovna začne v dubnu projednávat. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl šéf poslaneckého klubu vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Dolní komora má na schůzi, která začíná 4. dubna, zahájit projednávání, tedy takzvané první čtení 169 zákonů a novel. Celkem 44 z nich předkládá kabinet, a to třeba zákon o sociálním bydlení, normu o univerzitních nemocnicích či novely o elektronických komunikacích a nemocenské.

"Co se neprojedná v prvním čtení na dubnové schůzi, už se prostě neprojedná," uvedl Faltýnek. Míní, že se všechny vládní návrhy neproberou. "Měli jsme plán 100 procent, jestli splníme na 90 procent, tak zaplať pán bůh," řekl Faltýnek. Podle něj bude záležet na tom, jak budou poslanci konstruktivní, jestli budou jednat i večer a zda nebudou obstrukce.

Novelu o elektronických komunikacích by měla dolní komora projednávat jako první bod 4. dubna. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se sněmovními stranami chce dohodnout na zrychleném projednávání. Shoda na předloze ale není. Rozdílné představy jsou třeba u pokut pro operátory. Zatímco někteří se kloní k sankcím podle výše obratu, jiní upřednostňují paušální částku. Kvůli kritice a sporům kolem mobilních dat opustil vládu ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), pár měsíců před volbami ho má v ministerském křesle nahradit jeho náměstek Jiří Havlíček (rovněž ČSSD).

Spory se vedou i o podobu zákona o sociálním bydlení, kterým se má začít Sněmovna zabývat 11. dubna. Zatímco podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) by nárok na sociální byt měli mít jen ti nejchudší, podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by na něj měli dosáhnout i senioři, samoživitelé a samoživitelky či postižení. První čtení čeká 11. dubna také novelu o nemocenské, podle které by dlouhodobě nemocní měli dostávat vyšší dávky. Zákon o univerzitních nemocnicích se má začít projednávat 25. dubna.

Témata:  Jaroslav Faltýnek vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy