Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za pád lanovky v Krkonoších může provozovatel, rozhodl soud

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Trutnov - Provozovatel zřícené nákladní lanovky k chatě Bumbálka v Krkonoších Miloslav Jirman je vinen z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Okresní soud v Trutnově mu vyměřil podmínku jednoho roku vězení se zkušební dobou dva roky.

Neštěstí se stalo 29. listopadu 2013. Rodina se dvěma dětmi nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky, u níž byla přeprava lidí zakázána. Po přetržení tažného lana se korba ze zhruba deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi. Zahynul muž (38) a další čtyři lidé se vážně zranili.

Okresní soud případ řešil podruhé. Loni soud uznal Jirmanovu vinu a při rozhodnutí o upuštění od jeho potrestání přihlédl k tomu, že významné spoluzavinění tragédie leží na poškozených. Státní zástupce i obviněný podali odvolání a hradecký krajský soud případ vrátil zpět do Trutnova.

Podle soudkyně Stanislavy Suchánkové se proti minulému soudnímu jednání vyvinula důkazní situace. "Bylo zjištěno, že podíl zavinění obžalovaného na předmětné tragické události je hlubší, než soud původně shledával. Nejsou tedy splněny podmínky pro upuštění od potrestání," řekla ve stručném odůvodnění rozsudku.

Zásadním novým zjištěním proti minulému líčení bylo podle státního zástupce Jindřicha Duška to, že byli vyslechnuti i svědci, kteří uvedli, že se lanovkou v minulosti občas lidé přepravovali. "Obžalovaný Jirman lanovku obsluhoval a věděl o tom," řekl Dušek. Lanovka byla určena výhradně k přepravě nákladu, přeprava lidí na ní byla zakázána.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Jirman si pro odvolání nechali lhůtu.

Témata:  lanovky soudy neštěstí

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy