Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O post ředitele ČT se uchází 12 lidí. Zájem má Dvořák i exředitel Primy Konrád

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele České televize se přihlásilo 12 zájemců. První kolo volby bude 12. dubna, nového ředitele rada zvolí 26. dubna.

Mezi uchazeči je exposlanec ODS Daniel Petruška, jenž ve Sněmovně zasedal za Pardubický kraj od roku 2006 do roku 2010. Na seznamu je i bývalý redaktor ČT a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník, který se účastnil i výběrového řízení v roce 2011. Televizi chce řídit také režisér hudebních pořadů Českého rozhlasu Stanislav Vaněk nebo lídr Strany práce Radoslav Štědroň. Oba se přihlásili do výběrového řízení před šesti lety.

V seznamu se znovu objevilo i jméno Tomáše Kopečného či Aleny Dlabačové. Dalšími uchazeči jsou Gabriela Froňková Dousková, Milan Vacek a Petr Vinklář.

Mezi uchazeči je i bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák nebo bývalý ředitel televize Prima Martin Konrád.Přihlášku podal i současný šéf ČT Petr Dvořák. "Rád bych využil své zkušenosti a pomohl jí tímto procesem úspěšně projít. Zároveň v řadě oblastí, od původní tvorby po nová média, jasně vidím směr, kudy by se televize veřejné služby měla ubírat. Rozhodl jsem se proto ucházet se o pozici generálního ředitele ČT i v dalším období," řekl Dvořák ČTK.

Hlavním příjmem veřejnoprávní ČT jsou výnosy z koncesionářských poplatků. Dlouhodobě klesají, což je dáno hlavně technologickým vývojem. Mladí lidé sledují televizní vysílání po internetu na mobilech nebo tabletech, což není zpoplatněno. Loňské výnosy podle očekávání televize činily 5,66 miliardy korun. Rozpočet televize na letošní rok je vyrovnaný, ČT má hospodařit s částkou 6,875 miliardy korun.

Témata:  Česká televize Petr Dvořák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy