Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo by měl platit pokutu 22 milionů za střet zájmů? Asociace soukromého zemědělství má jasno

Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslav Faltýnek /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) by případnou sankci 22 milionů korun kvůli údajnému střetu zájmů Jaroslava Faltýnka (ANO) měl uhradit holding Agrofert.

Česko minulou středu požádalo EU o smírčí řízení kvůli této pokutě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) o návrh zmírnění dopadů sankce. Bývalý majitel Agrofertu a šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že se o střet zájmů nejednalo.

Faltýnek řekl České televizi, že v případě, že Česká republika neuspěje se svou žádostí o zahájení smírčího řízení, je ochoten uvažovat o zaplacení pokuty ze svých prostředků.

"Předsednictvo ASZ jednoznačně zastává stanovisko, že by jste neměl případnou pokutu hradit ze svého, ale měl by ji zaplatit Váš zaměstnavatel, tedy holding Agrofert, pro který jste ve výše uvedeném období pracoval," napsala asociace v otevřeném dopise.

Podle asociace není společensky obhajitelné, aby pokutu kvůli Faltýnkově střetu zájmů platili daňoví poplatníci. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka nechtěl dopis komentovat.

Témata:  Agrofert Jaroslav Faltýnek Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy