Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvě školačky v Brně zachránily dvouleté dítě z částečně zamrzlé řeky, dostaly ocenění

Řeka, ilustrační foto
Řeka, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil dnes ocenil plaketou dvě dívky, které zachránily v polovině ledna dvouleté dítě z částečně zamrzlé řeky. Spolužačky do příjezdu záchranářů holčičku objaly, aby ji zahřály.

Příběh se odehrál u řeky Svitavy u Tomkova náměstí, kdy jedna z dívek jela za druhou a z okna autobusu si všimla muže ležícího na břehu řeky. Se svojí spolužačkou se pak vydala zpět k místu, domnívaly se, že muž potřebuje pomoc. Jenže když přijely na místo, kromě muže spatřily i malé dítě, které se brodilo polozamrzlou řekou.

Izabela Jefimova (12) a Sára Bukovská (11) neváhaly a dítě zachránily. Poté zavolaly na linku 155. Z druhého břehu je sledoval muž, který mezitím volal na linku 158 a vyrazil jim autem na pomoc. "Z přírodopisu víme, že když někoho obejmete, tak se zahřejí oba dva," uvedly dívky. Přivolaní policisté pak muži, který měl holčičku na starost, naměřili 3,5 promile alkoholu.

Spolužačkám ze 6.B ze školy v Mutěnické ulici předal Tržil Plaketu Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje za obětavý přístup při záchraně lidského života.

Případ ještě není uzavřený. U muže, který měl holčičku na starost, připadá v úvahu několik právních kvalifikací.

Témata:  Brno řeky život

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy