Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MInistři už nebudou předkládat nové zákony, soustředí se na materiály ve Sněmovně

Chovanec, Babiš a Marksová
Chovanec, Babiš a Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Dnešní jednání vlády je poslední, na kterém mohou ministři předložit nové návrhy zákonů. Do konce funkčního období by se pak kabinet měl zaměřit na prosazení těch materiálů, které už leží v Poslanecké sněmovně.

Po dnešním jednání o tom informoval šéf vlády a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zároveň uvedl, že je v zásadě spokojen s tím, co se ministrům od začátku fungování vlády podařilo předložit a projednat.

„Nyní bude legislativní aktivita vlády utlumena, budeme se snažit už nepředkládat nové návrhy, budeme se soustředit, aby vládní návrhy v Parlamentu byly doprojednány a schváleny," řekl Sobotka.

Na utlumení legislativní činnosti se podle něj shodly všechny koaliční strany. Podle Sobotky je fakt, že vláda nebude „chrlit zákony až do konce mandátu“, rysem zdravého rozumu. „A já jsem rád, že to tak všechny tři koaliční strany vzaly," dodal. Na vládu už by měly chodit spíš jen novely, které například promítají do zákonů unijní předpisy, dodal.

Na poslední chvíli dnes ministři schválili například novelu o sociálních službách. „Že zákony jsou předkládány na poslední chvíli, tak to prostě chodí, zejména v Čechách," uvedl. Nevyloučil to, že některý ministr ještě přijde s návrhem a bude tvrdit, že je dost času a má smysl se ho pokoušet prosadit legislativním procesem.

Jan Chvojka (ČSSD), ministr pro legislativu, vypracuje materiál, kde pro zbytek kabinetu zhodnotí, jak se podařilo splnit legislativní plán vlády. „Ty hlavní návrhy, i ty, které jsem viděl jako prioritu pro rok 2017, tak se podařilo poslat do Parlamentu a my se budeme snažit, aby byly schváleny," uvedl Sobotka.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka Jan Chvojka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy