Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci loni hospodařili se ztrátou 985.000 korun, výsledek ovlivnily výdaje na volby

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - KDU-ČSL loni hospodařila se ztrátou 985.000 korun. Výsledek hospodaření ovlivnily náklady na krajské a senátní volby, které dosáhly 35,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční finanční zprávy, kterou strana zveřejnila na svých internetových stránkách. V roce 2015, kdy se žádné volby nekonaly, lidovci dosáhli zisku zhruba 23 milionů korun.

Celkové náklady KDU-ČSL loni dosáhly 85,7 milionu korun, výnosy 86,2 milionu korun. Ztrátu lidovci vykázali kvůli zaplacené dani z příjmu za zisk v hospodářské činnosti, do které spadají zejména pronájmy prostor v pražském paláci Charitas, kde KDU-ČSL sídlí.

Nejvýznamnější položkou v příjmech KDU-ČSL byl příspěvek na činnost ze státního rozpočtu, který činil 46,2 milionu korun. Na členských příspěvcích lidovci vybrali 4,1 milionu korun, získali také dary o objemu 14,5 milionu korun. Mezi dary jsou zahrnuté i platby od ostatních politických stran jako příspěvek na společné kandidátky.

Většina darů přišla lidovcům od fyzických osob, které KDU-ČSL celkem daly 11,1 milionu korun. Největším dárcem byl Marek Šimák, který straně věnoval 400.000 korun. Z firem nejvíc KDU-ČSL přispěla pražská společnost Pharmaceutical Biotechnology, která straně darovala 350.000 korun.

Témata:  KDU-ČSL příspěvky politickým stranám

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy