Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzpoura mezi lidovci? Čunkův kraj se bouří proti vedení strany, kritika zaznívá i z dalších míst

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: www.cunek.info

Praha – Koalice KDU-ČSL a Starostů a nezávislých začíná dostávat trhliny. V únoru by podle volebního modelu agentury Focus dostala zhruba devět procent hlasů. S ohledem na desetiprocentní limit pro dvoučlenné koalice by se tak do Sněmovny nedostala. Proti spolupráci se navíc začínají ohrazovat i významní lidovci.

Bývalý šéf lidovců a ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda je ke koalici skeptický. „Nelíbí se mi. Pevný postoj je víc než počet mandátů,“ přiznal pro Český rozhlas Plus. Připomněl, že lidovci v minulých volbách dostali 340 tisíc hlasů.

„Kdyby se se STANem dali dohromady a získali pod 10 %, tak by možná nějakých 700 tisíc hlasů nebylo zastoupeno ve Sněmovně, a to by naopak ANO posílilo velmi výrazně,“ uvedl v narážce na to, že by koalice měla sloužit jako protiváha hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD.

Svoboda také přiznává, že nemá rád riskantní kroky. „A jsem přesvědčen, že křesťanská demokracie má být zastoupena ve Sněmovně a že je to úkol. Proto bych šel cestou jistoty… Pevný postoj je něco, co může táhnout voliče, a ten já zatím u tohoto uskupení nevidím. To by museli říct jasně: Babiše nechceme a nedohodneme se s ním, ale to tady zatím nezaznělo,“ upozornil.

„Samozřejmě si přeji úspěch lidové strany, ale mám pocit, že pro Andreje Babiše je lepší, když je proti němu sevřená síla jedné politické strany, jednoho politického postoje než to, co udělal STAN, kdy když šla TOP 09, tak ji opustil. A nevím, co udělá STAN v příštím volebním období, kdyby se začalo kymácet něco s lidovou stranou,“ dodal Svoboda

Jak píše server iDnes.cz, proti koalici se staví také jeden z nejsilnějších lidoveckých regionů - Zlínský kraj. Straníci si tam už ve třech ze čtyř okresů odhlasovali, aby KDU-ČSL ukončila jednání o spolupráci se STAN. Zlínští lidovci by s tímto problémem mohli vyrukovat na sjezdu, který se bude konat v květnu.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek je přesvědčený, že by se o věci na sjezdu mělo diskutovat i hlasovat. „To není žádná malá věc, rozhodujeme přece o tom, jak půjdeme do voleb,“ upozorňuje. Lidoveckou spolupráci se STAN už sice potvrdila celostátní konference, ale hlasování tehdy nebylo až tak přesvědčivé - skončilo poměrem 39 ku 31.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí Jiří Čunek 1 Cyril Svoboda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy