Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradě se bude jednat o zahraniční politice Česka i Zemanově cestě do USA

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Na Pražském Hradě se v úterý sejdou nejvyšší ústavní činitelé České republiky. Jednat budou o české zahraniční politice, mimo jiné i chystanou cestu prezidenta Miloše Zemana do Spojených států. 

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová uvedla, že jde o pravidelné setkání, které se koná vždy jednou za čtvrt roku. „Určitě se bude hovořit i o cestě prezidenta Zemana do USA," doplnila k programu jednání.

Na setkáních se politici pokouší sjednocovat zahraničněpolitické postoje představitelů státu. Vedle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Zemana jsou na schůzky, které svolává hlava státu, zváni také předseda Sněmovny Jan Hamáček, šéf Senátu Milan Štěch, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Na konci dubna se Zeman chystá do Spojených států, doprovodí ho tam ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a možná i další ministři. Prezident by se měl setkat s Donaldem Trumpem, který ho pozval na schůzku krátce po svém zvolení do čela USA.

Naposled se ústavní činitelé sešli na Hradě nad zahraničněpolitickou agendou loni 1. listopadu. V médiích a mezi politiky se tehdy řešil hlavně postoj Česka k Číně, zejména v souvislosti s říjnovou návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Praze. Ústavní činitelé tehdy vydali prohlášení, ve kterém ujišťovali, že Česko uznává jednotnou Čínu včetně Tibetu.

Na minulých hradních setkáních čeští vrcholní politici diskutovali třeba o podpoře ekonomické diplomacie, českém předsednictví visegrádské skupině, o boji proti takzvanému Islámskému státu, či migraci.

Témata:  Pražský Hrad Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy