Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý primátor Brna Onderka je v dozorčí radě ČD Cargo. Je to odměna za zaříznutí Tejce?

Roman Onderka /ČSSD/
Roman Onderka /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Podle informací Lidových novin se brněnský exprimátor Roman Onderka (ČSSD) stal členem dozorčí rady státní firmy ČD Cargo. Post může souviset s jeho ukotvením v buňce ČSSD v části Brno-střed.

Valná hromada už Onderkovu nominaci odsouhlasila, do nové funkce nastupuje ode dneška a v dozorčí radě nahrazuje advokáta Jana Harta.

"Dovolil jsem si jeho jméno navrhnout panu premiérovi a on souhlasil. Je to čistě pragmatický krok, Roman Onderka problematice rozumí, a bude dobré, aby pomohl dohlédnout na jednolitý management firmy, která podle mého názoru není v dobré kondici," řekl deníku poslanec Jan Birke, místopředseda a dopravní expert ČSSD.

Onderka  původně působil v pozici vozmistra v brněnských Českých drahách. Poté začal pracovat v odborech. Získal dva vysokoškolské tituly - na Vysoké škole Karla Engliše v Brně a na brněnském Vysokém učení technickém.

Někdejší primátor patříval ke spojencům Jeronýma Tejce. Nyní ale Onderka zakopal válečnou sekeru s premiérem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a míří do dozorčí rady dceřiné společnosti Českých drah. "Výměnou za to mohl slíbit vedení ČSSD loajalitu a zaříznutí Tejce na kandidátní listině. Právě to mohlo Tejce finálně znechutit," uvedly Lidové noviny.

Témata:  Roman Onderka ČD Cargo Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.