Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme stavět nové věznice, ty stávající praskají ve švech, varuje Pelikán

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hostem dnešního diskuzního pořadu na FTV Prima byl ministr spravedlnost Robert Pelikán (ANO). Mimo jiné řekl, že je nezbytné, aby v Česku vyrostly nové věznice. Pro výstavbu je podle něj vytipována řada lokalit, jejichž jména ale neuvedl. Také varoval před populistickými argumenty.

Podle údajů Vězeňské služby byla kapacita zařízení vytížena na téměř 110 procent. Pelikán uvedl, že hlavním problémem je recidiva vězňů, což znamená, že se často za mříže vracejí stejní lidé. "Málo s nimi pracujeme, je jich tam hodně a to se pak těžko dělá," řekl Pelikán. Kvůli tomu je podle něj nezbytné, aby vznikly nové věznice.

Pelikán poukázal na problém, který v minulých měsících vznikl v Králíkách na Orlickoústecku. "Pořád nevím, jestli v Králíkách věznice bude nebo nebude. Nechce se nám to dělat tam, kde s tím lidé nesouhlasí," uvedl dnes Pelikán. Konkrétní termín pro rozhodnutí podle něj znám není.

Ministr dodal, že téma zneužili populisté, kteří tím začali "hecovat" veřejnost. Argumenty jako třeba, že je v blízkosti základní škola, označil za iracionální. Jako příklad uvedl pankráckou věznici v Praze, která je uprostřed bytové zástavby a nikdy tam nebyly problémy.

Problém by podle Pelikána mohl nastat i u dalších lokalit, které nejmenoval. "Mohou vznikat argumenty, že pokud se to neudělalo v Králíkách, tak proč se to má dělat u nás," podotkl Pelikán.

Témata:  Robert Pelikán věznice Partie TV Prima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy