Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanec Chalupa chce návrat branné výchovy

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) chce prosadit do volebního programu hnutí ANO obnovení Svazu brannosti, zavedení branné výchovy do škol jako povinného předmětu a vybudování integrovaného výcvikového střediska ve Vyškově. Podle něj to může být základem pro to, aby se mohlo v budoucnu přemýšlet o opětovném zavedení základní vojenské služby.

Svaz brannosti fungoval za prezidenta Edvarda Beneše. Podle Chalupy by svaz sdružoval profesionály se zbraněmi, dobrovolníky, aktivní zálohy, dobrovolné zálohy, ale i občany, kteří nechtějí být profesionály ani aktivními zálohami, ani dobrovolnými zálohami, ale jsou ochotní se podílet na pomoci státu v případě krizové situace.

"V případě hrozby je můžeme využít, ale i je vyvinit z dopadů. Lidé, kteří budou takto sdružení, budou na seznamu České republiky jako síly k obraně vlasti, takže na ně nebude dopadat směrnice o zbraních," řekl Chalupa v Brně.

Branná výchova s přípravou školáků na krizové situace by podle něj měla být povinným předmětem. Začít by s ním chtěl na základních a pokračovat i na středních školách. "Obsahovala by informace o možných nebezpečích, věci okolo přežití, třeba střelbu ze vzduchovky, jak se to ovládá, ale také znalosti o kybernetické bezpečnosti, co s mobily, tablety, co dávat na internet, nedávat a taky by obsahovala tělesnou výchovu a různá cvičení," řekl Chalupa.

A zavedení základní vojenské služby? "Je to rozumné a možná i prospěšné, ale teď na to není vhodná situace. Zbavili jsme se ubytovacích a stravovacích kapacit, nemáme instruktory a odhadem by zavedení vyšlo na deset miliard korun. Navíc na to populace není mentálně ani psychicky připravená, což by ale mohla časem branná výchova změnit," uvedl Chalupa.

Témata:  školství Armáda České Republiky Hnutí ANO Bohuslav Chalupa

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy