Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna opětovně schválila vládní daňový balíček

Poslanci za ČSSD
Poslanci za ČSSD
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes opětovně schválila vládní daňový balíček, který především od letošního roku zvyšuje daňové slevy na druhé a další dítě.

Poslanci odmítli pozměňovací návrhy Senátu, který chtěl osvobodit pozemky okolo staveb při jejich prodeji od daně z přidané hodnoty. S návrhem nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Daňový balíček, který mění sedm zákonů z daňové oblasti, nyní zamíří k podpisu prezidenta.

Senát navrhoval, aby se při prodeji zdaňovaly daní z přidané hodnoty pouze ty pozemky, na kterých stojí stavba. Přiléhající pozemky by měly být osvobozeny. Další část pozměňovacího návrhu Senátu zužovala definici stavebního pozemku pouze na ty pozemky, na kterých může být na základě stavebního povolení nebo udělení souhlasu s provedením ohlášené stavby zhotovena stavba pevně spojená se zemí. Podle ministerstva financí by to umožnilo opět dělení pozemků určených k výstavbě konkrétních staveb na část bez přípojek a část s přípojkami.

Babiš dnes poslancům řekl, že pokud podpoří senátní pozměňovací návrh, budou hlasovat pro obcházení daní. Pro sněmovní verzi nakonec hlasovali vedle koaličních poslanců také poslanci KSČM a Úsvitu. Opoziční kluby TOP 09 a Starostů a ODS hlasovaly proti oběma verzím. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že nejlepší by bylo to, kdyby neprošla žádná verze. Vadilo mu hlavně snížení limitů výdajových paušálů pro živnostníky.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky daně

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy