Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud Asad použil v Sýrii chemické zbraně, může Česko odvolat velvyslankyni

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Praha - Úterní útok toxickým plynem si v syrském městě Chán Šajchúnu podle různých zdrojů zatím vyžádal 72 až 100 obětí. Pokud se prokáže, že je za něj odpovědný režim prezidenta Bašára Asada, byla by podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na místě "razantní reakce".

Šéf české diplomacie to řekl v Bruselu s tím, že v takovém případě by jednou z variant na pořadu dne bylo i stažení české velvyslankyně v Damašku Evy Filipi. Česká republika je jedinou zemí EU, která své velvyslanectví v Damašku zachovala i po vypuknutí občanské války.

Český ministr dnes upozornil, že stále není přesně jasné, co se skutečně stalo. "To, co se stalo v Idlibu, je otřesná věc. Je to zločin, na který člověk těžko hledá slova," řekl Zaorálek. Případné použití chemických zbraní podobným způsobem považuje za něco "nepředstavitelného a šíleného".

Syrská opozice tvrdí, že na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Moskva i Sýrie takový útok popírají a uvádějí, že plyn pocházel z exploze chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Což zase odmítají povstalci.

Zaorálek řekl, že by byl rád, kdyby se rada dokázala shodnout na potřebě zahájit vyšetřování a zjistit, kdo je za útok odpovědný. Požádal české tajné služby, aby případně poskytly informace ze svých vlastních zdrojů a spolupracovaly se zahraničními partnery.

Útok podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese dokládá potřebu vyvinutí tlaku na strany sedmiletého syrského konfliktu, aby konečně pochopily, že je třeba jej ukončit. "Je třeba zajistit, že v Astaně se prosadí skutečné příměří, že v Ženevě se skutečně posunou mírové rozhovory směrem k politickému řešení," podotkl. Mezinárodní společenství musí též efektivně pomáhat obyčejným Syřanům, kteří trpí nejvíce ať už v Sýrii či jako uprchlíci v okolních zemích.

Témata:  Lubomír Zaorálek Bašár Asad Sýrie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy