Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Souboj Okamurů? Do vysoké politiky chce vstoupit také Tomiův bratr

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hluboce věřící křesťan a jeden ze tří bratrů z rodiny Okamurů Hayato se chystá na kandidaturu ve volbách do poslanecké sněmovny. Posílit by měl lidovecké řady. Právě ke KDU-ČSL má jeho rodina vazby už z minulosti.

V úterním rozhlasovém pořadu Kauza dne na rádiu Impuls byl hostem Hayato Okamura, méně známý bratr populárního lídra SPD Tomia Okamury. Hned v úvodu zmínil,že odmítá bulvární otázky. „Jsem věřící katolík, vychoval jsem pět dětí a modlím se,“ zmínil s tím, že preferuje otázky s hlubším záběrem.

Hayato připouští, že má rozdílné názory s oběma bratry, i s nejmladším Osamu, který je známým architektem. Co se týče migrační otázky, ve které má bratr Tomio jasný odmítavý postoj vůči přílivu dalších běženců a spojuje ho s rizikovým islámem, Hayato naopak migraci jako problém nevnímá. „V naší rodině se po generace migrovalo, například náš dědeček je ekonomický migrant z jižní části Koreje do Japonska,“ vysvětluje svůj postoj.

Sankce vůči Rusku nerušit, s uprchlickými kvótami se uvidí

Členem a možným kandidátem KDU-ČSL se stal zejména kvůli postojům strany. Ta prý hájí demokracii, stojí za rodinou či Evropskou unií. Navíc již jeho dědeček ještě za První republiky byl členem Lidové strany, stejně tak později i jeho maminka. O tom, na kterém místě kandidátky do voleb skončí, se rozhodne tento čtvrtek v pražském sídle lidovců.

Hayato Okamura před nedávnem přiznal na svém facebookovém profilu, že má o Tomia starost. Vzpomněl na svou maminku, která by asi z Tomiova politického působení neměla radost.

Zlínského lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka vnímá především jako křesťana a jeho názory na uprchlickou krizi chápe ne jako „tvrdě nemilosrdné“. Sankce vůči Rusku by nerušil a do vlády, na které by se nějakým způsobem podíleli komunisté by nevstoupil. K otázce uprchlických kvót se vyjádřil nejednoznačně, důležitá je prý konstruktivní spolupráce evropských států.

Neshodnou se na Zemanovi, ani Drahošovi

V pondělním rozhovoru pro server Lidovky.cz vyjádřil také nespokojenost s působením současné hlavy státu Milošem Zemanem. Sám Hayato se zapojil do tzv. Kroměřížské výzvy, která by měla najít ideálního kandidáta na Hrad. Vůči iniciativě je skeptický a myslí si, že ve výsledku nebude mít sílu postavit kandidáta.

Jako preferované kandidáty zmínil Pavla Fischera z kanceláře Václava Havla a bývalého francouzského velvyslance a také Jiřího Drahoše, který již kandidaturu oznámil minulý týden. Právě k němu se už stihl vyjádřit bratr Tomio Okamura na svém youtube kanálu. „Nemá žádné politické zkušenosti. Co na to říct? Pana Drahoše neznám a nic mi neříká, nikdy jsem neslyšel ani jeho názory,“ sdělil s tím, že pokud občanům stačí kladeč věnců, pak funkci může zastávat i zcela nezkušená osoba.

Témata:  Tomio Okamura Hayato Okamura Miloš Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy