Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovi kritici preferují loutku politických stran, proto nechtějí přímou volbu, tvrdí SPO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Podle místopředsedy Strany práv občanů (SPO), jejímž čestným předsedou je současný prezident Miloš Zeman, chtějí jeho protikandidáti prezidenta sjednotitele. Sjednocující element prý navíc většinou prosazují ti, kteří se nikdy nesmířili s přímou volbou prezidenta.

První místopředseda SPO Marian Keremidský chápe jako samozřejmé, že v přímé prezidentské volbě se podporovatelé poraženého kandidáta budou smiřovat s porážkou poněkud obtížněji. Příkop, který vznikne na základě většinového systému volby prezidenta, místopředseda vnímá smířlivě. Vadí mu však, když někteří protikandidáti Zemana apelují na to, že prezident by měl sjednocovat, což dle nich současná hlava státu nedělá.

Výroky o sjednocování vnímá Keremidský jako útočení na Zemana. „Protikandidáti zapomínají dodat, že prezident se těší stále větší podpoře občanů a na jeho stranu se přidávají i jeho tehdejší nevoliči,“ uvedl na stránkách SPO. Právě k poměrně vysoké důvěře prezidenta se nedávno vyjádřil i novinář a moderátor Vladimír Kučera o čemž informoval server EuroZprávy. Podle CVVM nadpoloviční většina respondentů chová důvěru vůči prezidentskému úřadu.

Místopředseda SPO dodává, že slova o nesjednocujícím Zemanovi vypouštějí ti, kteří se nesmířili s přechodem od parlamentní k přímé volbě hlavy státu. „Prezident volený Parlamentem je totiž přesně to, co těmto kritikům chybí. Prezident, který je loutkou politických stran a jejich zákulisních dohod,“ podotýká.

Podle něj je prohlašování protikandidátů o sjednocování klišé. Spojení „sjednocovat společnost“ si prý protikandidáti vykládají zcela jinak. „Budeme vždy a ve všem poslouchat politické strany a staneme se postupně pouhými kladeči věnců,“ ironicky vysvětluje význam spojení, jak ho podle něj chápou Zemanovi soupeři. Úvahu uzavírá přesvědčením, že takovou roli by Miloš Zeman rozhodně neplnil.

Historicky první přímá volba prezidenta proběhla v roce 2013 a zvítězil v ní Miloš Zeman proti tehdejšímu předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Do té doby byl prezident volen oběma komorami Parlamentu.Volba byla zpravidla tajná s výjimkou volby v roce 2008, kdy zvítězil Václav Klaus. Parlamentní volba vzbuzovala mnohé kritiky, zejména kvůli údajnému obchodování s hlasy.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Strana práv občanů

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy