Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nesouladem v příjmech Andereje Babiše by se měl zabývat městský úřad, říká mandátový výbor

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - V majetkovém přiznání ministra financí Andreje Babiše (ANO) jsou podle sněmovního mandátového a imunitního výboru nesrovnalosti. Věc bude postoupena k prošetření městskému úřadu kvůli možnému přestupku.

Pokud Městský úřad v Černošicích skutečně zahájí řízení, mohl by ministrovi uložit podle zákona o střetu zájmů až padesátitisícovou pokutu.

Babiš v březnu zveřejnil zprávy auditorských firem EY a PwC, které potvrdily, že jeho zdaněné i dani nepodléhající příjmy od roku 1996 dosáhly 2,4 miliardy korun, a stačily tak na nákup dluhopisů Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy korun. Média upozornila na nesoulad obsažených informací s údaji z majetkových přiznání. Babiš ho vysvětlil tím, že v přiznáních byly hrubé příjmy místo čistých.

Hlasování o postoupení případu přestupkovému úřadu bylo podle účastníků jednání těsné. "Já nebudu říkat, kdo jak hlasoval, jednání je neveřejné. Já osobně to považuji za malichernou administrativní chybu a zbytečnou záležitost," řekl novinářům člen výboru Roman Procházka (ANO). Babiš podle něj pouze přiznal větší částku, než měl, když uvedl místo čisté mzdy hrubou.

Ministr financí vzkázal že se dnešního jednání výboru nehodlá zúčastnit. "Dostali jsme i jeho vyjádření, kde sám přiznal nepřesné údaje, tudíž jsme tuto věc postoupili přestupkovému orgánu v místě jeho bydliště," řekl místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09). Údaje jsou z jeho pohledu nepřesné v případě hrubých i čistých příjmů.

Přepočítávání podle Plíška navíc výboru nepřísluší. S tím souhlasí i šéfka výboru Miroslava Němcová (ODS). "O tomto vysvětlení jsme se také bavili, ale my nejsme ten, kdo je schopen a má kompetenci přepočítávat, zda ta čísla souhlasí," řekla. "Babiš je povinen podat přiznání úplné a bezchybné, proto by se měl případem zabývat úřad," dodala.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy