Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie pochybila, pozůstalí rodiče mají právo na informace z trestního spisu, rozhodl ÚS

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Ústavní soud rozhodl, že policie chybovala, když odepřela rodičům z Brna možnost nahlédnout do spisu dokumentujícího vyšetřování smrti jejich novorozence.

Dítě se narodilo 1. července 2014 v nemocnici ve Vyškově. Brzy po návratu z porodnice mělo problémy s příjmem mateřského mléka. Rodiče je proto vzali do Fakultní nemocnice Brno. Podle lékařky bylo jen dehydrované, jiný život ohrožující stav neodhalila, přesto doporučila hospitalizaci.

Rodiče se rozhodli přes apely zdravotníků vrátit domů. O den později se však stav novorozence rapidně zhoršil, rodiče se s ním znovu vydali do nemocnice, kde už však lékaři nedokázali dítě zachránit. Příčinou smrti byla pozdní novorozenecká sepse.

Podle žalobkyně se příčinná souvislost mezi jednáním rodičů a úmrtím novorozence neprokázala. Policie pak případ odložila.

Po skončení trestního řízení - v květnu 2015 stěžovatelé podali žádost o umožnění nahlédnutí do spisu s tím, že si jako rodiče zesnulého nezletilého přejí seznámit se se skutečnostmi, které byly v souvislosti s prošetřováním úmrtí jejich syna zjištěny, vysvětluje kauzu usoud.cz. Policie jim zaslala ústavní stížností napadené vyrozumění, že v době ukončení prověřování věci byli stěžovatelé v postavení podezřelých, kteří nejsou uvedeni ve výčtu osob oprávněných nahlížet do trestního spisu podle trestního řádu, a proto jim nahlížení nelze umožnit. Stěžovatelé posléze neuspěli ani u Městského státního zastupitelství v Brně, na které se obrátili s žádostí o přezkum důvodů odepření nahlédnutí do spisu, ani později u Krajského státního zastupitelství v Brně.

Stěžovatelé se poté obrátili na Ústavní soud s tím, že znemožněním nahlédnutí do spisu bylo porušeno jejich právo na respektování soukromého a rodinného života, a také právo na účinné vyšetřování. "Rodiče mají vždy právo nahlížet do spisu, který se týká úmrtí jejich potomka," řekl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk. Rodiče tak nemusí konkretizovat a specifikovat práva, která hodlají při nahlédnutí do spisu uplatnit, jak to trestní řád ukládá takzvaným "jiným osobám".

"Je absurdní, že to muselo dospět až k Ústavnímu soudu," konstatoval advokát pozůstalých rodičů David Zahumenský. Kritikou nešetřil ani soudce Fenyk. "ÚS je v tomto případě poměrně zklamán postupem policie a státního zastupitelství, protože ta věc byla řešitelná jednoduchým způsobem," uvedl soudce.

Témata:  Ústavní soud ČR rodina Policie ČR soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy