Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie a armáda zatkla na Florenci mladého muže. Nechtěl ukázat občanský průkaz

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na sociálních sítích se objevilo video, ve kterém smíšená hlídka policie a armády zadržuje muže na Florenci. Podle policistů se odmítl mladík legitimovat a kladl odpor. Incident začal vyšetřovat odbor vnitřní kontroly policie.

Ve vestibulu autobusového nádraží Florenc zadržela hlídka policistů a vojáků muže, který údajně odmítl předložit doklad totožnosti. Video zásahu sdílel portál A2larm.cz, zatčení podle redaktorů proběhlo v sobotu 23. dubna dopoledne.

Video (zde) zachycuje až průběh zadržení, není proto jasné, co se dělo předtím. Samotné nasazování pout vypadá násilně, mladík totiž kladl odpor. Několikrát se sám muž zeptá, co udělal, že ho chce hlídka zatknout. Policisté odpovídají, že jim neukázal doklad totožnosti.

"Moji pozornost přilákala silná tupá rána, když policisté toho kluka narazili na zeď v těsné blízkosti Burger Kingu. Předtím jsem si ničeho podezřelého nevšiml," citoval portál svědka, který incident natočil.

"Od tohoto momentu jsem vytáhl mobil a vše začal natáčet. Ten kluk byl hrozně vystrašený a žádal o pomoc, to byl důvod, proč jsem to nedokázal přejí," pokračoval muž za "kamerou".

"Případem se zabýváme, zatím ale neznáme všechny úhly pohledu, abychom mohli situaci zhodnotit. Čekám na podklady od kolegů, kteří se věci věnují, pak s výsledky seznámíme veřejnost," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Věcí by se měl zabývat odbor vnitřní kontroly.

Video vyvolalo na sociálních sítích, na nichž se hojně sdílí, bouřlivou diskuzi. "Šikana v praxi, nic víc... nudí se tam, tak buzerujou slušný lidi," píše jeden z uživatelů. "Všichni se chcete v ČR cítit bezpečně, ale když se dělaj kontroly osob, tak máte plno keců," odporuje jiný.

Smíšené hlídky policistů a vojáků se v ulicích Prahy pohybují od 22. března, kdy byl v Česku vyhlášen 1. stupeň ohrožení terorismem. Vojáci mají v takových případech stejné pravomoci jako policie. Stalo se tak po útocích v Bruselu, při nichž zemřelo více než 30 lidí a stovky byly zraněny.

Témata:  Policie ČR Praha

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy