Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milosrdní bratři žalují Národní galerii kvůli obrazům

Národní galerie v Praze
Národní galerie v Praze
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Řád sv. Jana z Boha (Milosrdní bratři) zažaloval Národní galerii kvůli tomu, že mu v rámci církevních restitucí nevydala čtyři obrazy ze 17. století. Kauzu bude řešit Obvodní soud pro Prahu 1, datum zahájení přelíčení zatím neznámé.

V březnu galerie na základě rozhodnutí soudu vrátila středověkou Madonu z Veveří. Českomoravská provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří požádala NG o vydání tří obrazů flámského mistra z druhé poloviny 17. století s názvy Útěk do Egypta, Křest Kristův a Svatý Jeroným a o obraz Snímání z kříže z první poloviny 17. století, který je připisovaný italskému mistru.

Čtyři díla se původně nacházela v klášteře řádu na Starém Městě v Praze. Obrazy byly od roku 1942 deponovány u předchůdkyně Národní galerie, v 50. letech přešly do majetku státu a takto jsou evidovány dodnes.

"Národní galerie nezpochybňuje původ obrazů v klášteře Milosrdných bratří, nicméně vzhledem k tomu, že soubor klášterních budov je dnes s výjimkou klášterního kostela ve vlastnictví města Prahy, má Národní galerie pochybnosti o naplnění podmínek vydání dle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi," uvedla mluvčí NG Tereza Ježková.

Movité věci lze podle zákona vydat pouze tehdy, pokud funkčně souvisely nebo souvisejí s nemovitou věcí, kterou oprávněná osoba vlastní, nebo která se podle téhož zákona vydává.

Témata:  Národní galerie církevní restituce obrazy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy