Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temelín obsadila armáda. Začalo vojenské cvičení

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Temelín (Českobudějovicko) - V okolí jaderné elektrárny Temelín na Českobudějovicku stojí od dnešního dne vojenská technika. Zhruba dvě stovky vojáků, policistů a zástupce ČEZu zde čeká armádní cvičení.

Zařízení pro odpalovaní raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů nebo komunikační systémy pro velení a řízení palby jsou součástí nácviku obrany elektrárny před případným pozemním i vzdušným teroristickým útokem. Cvičení potrvá do 12. dubna.

Do taktické přípravy se zapojí zhruba dvě stovky vojáků, policisté a zástupci ČEZ, řekl ČTK mluvčí Krajského vojenského velitelství České Budějovice Josef Štěpánek.

"Přípravy se zúčastní přibližně 120 profesionálních vojáků strakonického protiletadlového pluku i zhruba osmdesátičlenná pěší rota aktivních záloh, která je zrovna na cvičení v Boleticích," uvedl.

V okolí Temelína se budou pohybovat vojáci po čtyři dny. "Naplno se cvičení rozběhne od pondělí, kdy dojde v blízkosti elektrárny hned k několika přeletům. V úterý pak vše vyvrcholí praktickými ukázkami. Okolních obyvatel se cvičení nedotkne," řekl mluvčí temelínské jaderné elektrárny Marek Sviták.

Témata:  Jaderná elektrárna Temelín Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy