Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod Británie z EU? Česká vláda určila čtyři prioritní témata

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Vláda dnes odsouhlasila priority pro jednání o odchodu Velké Británie z EU. Nejdůležitější je volný pohyb osob a zachování práv českých občanů. Brexit také nesmí poškodit vzájemný obchod a způsobit zmatek v právním řádu.

Vláda se v jednáních o brexitu soustředí na čtyři prioritní témata. "Volný pohyb osob a práva našich občanů, vzájemné obchodní vztahy, finanční vyrovnání a kontinuitu právního řádu," jmenoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Dnešní mandát je východiskem pro postup našich vyjednavačů v Bruselu," doplnil.

Unijní pozici pro brexit budou zástupci 27 členských zemí připravovat 29. dubna. Český postoj vychází z debaty se zástupci sněmovních stran a práce poradní skupiny pro brexit. Předseda vlády bude o českých prioritách pro proces vystoupení Britů z EU hovořit ve středu večer v Poslanecké sněmovně.

Sobotka dnes zopakoval, že Česká republika se hodlá podílet na formulaci společné pozice sedmadvacítky. "Chceme vyjednávat společně s ostatními členskými Evropské unie, nic jiného by ani nedávalo smysl vzhledem k charakteru těch jednání," řekl premiér.

Za Evropskou unii povede jednání s Brity Evropská komise. Mandát pro ni schválí Evropská rada, v níž zasedají předsedové vlád a prezidenti členských zemí. Velká Británie proces vystoupení z EU zahájila 29. března.

Témata:  vláda Brexit Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy