Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěřují Češi veřejným institucím? Armáda a policie jsou na tom dobře, hůř dopadly církve

Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha – Důvěra Čechů v církve je velmi malá, na opačném konci žebříčku pak stojí armádě, které důvěřují dvě třetiny občanů. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Důvěru nadpoloviční většiny Čechů mají z institucí veřejného života armáda, policie a soudy. Naopak nejméně lidé důvěřují církvím. Oproti výsledkům z loňského září si v průzkumu mírně polepšila klasická média, tedy tisk, televize a rádio. Naopak pokles podpory veřejnosti zaznamenaly odbory.

Armádě podle CVVM důvěřuje 63 procent veřejnosti a policii 61 procent. Důvěru soudům vyjádřilo 54 procent respondentů. Tyto výsledky jsou srovnatelné s těmi z loňského září.

Rozhlasu a bankám věří shodně 48 procent Čechů. Internet se těší důvěře 41 procent lidí a odborům věří přesně dva z pěti respondentů, v posledním průzkumu to bylo 47 procent. Televizi věří 38 procent Čechů, neziskovým organizacím a tisku vyjádřilo důvěru shodně 36 procent dotázaných.

Po delší době si mírně polepšila klasická média. Důvěra v tisk od září vzrostla o tři procentní body a v televizi stejně jako v rádia o čtyři body. Změny jsou ale podle statistiků na hranici statistické chyb. Důvěru ke klasickým médiím častěji vyjadřovali mladí lidé do 30 let. Naopak žádnému z médií častěji nedůvěřují lidé, kteří se na škále politické orientace zařadili jednoznačně k levici.

Nejnižší důvěru ze zkoumaných institucí veřejného života mají církve. Věří jim čtvrtina respondentů. "Církve tak nadále zůstávají vnímány hůře, než byly v období před propadem souvisejícím patrně s církevními restitucemi," konstatuje CVVM.

Témata:  Armáda České Republiky církev soudy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy