Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční dělníci dělají v Česku problémy, v nejhorších oblastech budou posíleny policejní hlídky

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Plzeň - V Plzni a na Tachovsku v oblasti průmyslových zón narůstá kriminalita zahraničních dělníků. Policie proto v těchto oblastech posílí hlídky. Spolupráci státu, Plzeňského kraje a plzeňského magistrátu dnes potvrdil podpis společného memoranda. 

V centru Plzně už se od začátku roku zvýšil počet policistů o šestinu na 180, řekli novinářům hejtman Josef Bernard (ČSSD), krajský policejní ředitel Pavel Krákora a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podobná memoranda chce ministerstvo uzavřít i s dalšími regiony, nejbližší bude Královéhradecký kraj.

Kraj, město i stát si budou vyměňovat informace o aktuální bezpečnostní situaci. „Díky memorandu například získáme od kraje ucelenou zpětnou vazbu při změnách legislativy," uvedl Chovanec. Kraj se zavázal k účasti v pracovní skupině zřízené v lednu ministerstvem, kde jsou i zaměstnavatelé. Jedním z jejích témat je zpřísnění povinnosti pracovních agentur a omezení jejich vysokého počtu.

Skupina má najít koncepční řešení rozvoje průmyslových zón včetně odpovídající infrastruktury. Součástí materiálu pro vládu, která by ho měla schvalovat 10. května, bude i metodika pro obce sousedící s areály zón. Třicetistránková příručka definuje zákonné možnosti obce a státu i povinnosti cizinců. „Aby obce věděly, jak se orientovat v legislativě, například v otázce ubytovávání v soukromí. Čekáme už jen na stanovisko ministerstva financí a finančních úřadů, abychom ji dokončili a byli ji schopni ji obcím do 14 dnů distribuovat," uvedl ministr.

Nově schválený zákon o pobytu cizinců podle něj umožňuje kroky proti pracovním agenturám, které neplní povinnosti vůči státu. Ve středu jde do třetího čtení návrh zákon o zaměstnanosti, který bude řešit regulaci zhruba 2000 agentur. „Chceme jim zpřísnit podmínky, nastavit limity a kauce," řekl Chovanec.

Podle něj už policie výrazně zvýšila aktivitu v Plzni, kde od začátku roku zachytila 100 padělaných identifikačních karet. "Dobré číslo je osmdesátiprocentní objasněnost loupeží, což tu v minulosti nebylo. A tomu pomáhá vyšší přítomnost policistů v ulicích," řekl. Ministerstvo je připraveno dát do kraje i dalších problematických regionů dodatečné peníze na mzdy, aby policie byla ještě více vidět.

Podle primátora Plzně Martina Zrzaveckého (ČSSD) se musí dále tlačit na změnu koncepce hospodářské politiky v ČR. Podle něj vznikají stále nová pracovní místa v průmyslových zónách, která masivně dovážejí na práci cizince. "My se ale musíme primárně postarat o naše občany," uvedl. Preferuje proto, aby do kraje přicházely celé rodiny, které tu budou trvale žít a ne, aby to byli jednotlivci.

„Starostové (aktuálně zejména z Tachovska) si stěžují na to, že začínají kolabovat zdravotní a sociální systémy, obchody, prostě infrastruktura. Navíc v obcích přestává být pořádek," řekl hejtman. Podle něj je v kraji zaměstnáno zhruba 210.000 lidí a z toho více než sedmina jsou cizinci, povětšinou ze zemí EU, tedy Slováci, Rumuni a Bulhaři. Pracovní agentury podle něj zneužívají slabý systém zákonů, skupují byty a domy v malých obcích, kde pak žijí desítky cizinců.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Milan Chovanec Plzeňský kraj Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy